Vinderen har altid ret

Skrevet af Peter Bredsdorff-Larsen
2012-01-21 12:00

Det gælder om at vinde. Hvordan man bærer sig ad er ligegyldigt, og i bedste fald kun interessant for det faglige nørderi og statistikken. Det er i øvrigt dagsordenen for samtlige 16 nationer, der deltager ved dette EM. På den led byder et Europamesterskab i herrehåndbold på store skuffelser for de fleste.

Også ved det EM er overraskelserne til at få øje på. Finalisterne ved sidste års VM – Frankrig og Danmark - er godt nok videre fra den indledende runde, men sensationelt uden point. Frankrig har vundet guld ved de seneste 4 mesterskaber – 2 x VM, 1 OL, 1 EM – og kun få havde vovet at gætte på, at Frankrig kunne tabe 2 ud af 3 kampe i den indledende runde.

At Danmark er i samme båd, kommer også bag på de fleste – ikke mindst os spillere og ledere. Vi havde sat næsen op efter mere. Nederlaget til hjemmeholdet Serbien var til at bære, men at vi også skulle tabe til Polen, er vi langt fra tilfredse med.

Operationen lykkedes, men patienten døde

I størsteparten af kampen mod Polen var Danmark i klar vinderposition, og med kun 2 minutter og 45 sekunder tilbage havde vi alle muligheder for at vinde kampen. Men det umulige skete. 25-24 blev i overtal forvandlet til 25-27. Det triste resultat giver naturligt vores omgivelser – inkl. pressens mænd og damer - lyst til at bruge ord som fiasko, massiv fiasko, nedtur m.v. Samtidig fyger det med forslag til hvad vi skulle have gjort anderledes i kampens hede, og forslagene er ofte både velmente og kvalificerede. Det interessante er at ingen ved hvad der ville være sket, hvis vi nu i stedet havde gjort?

Heldigvis kender vi mekanismerne og vi synes det er helt ok med kritikken. Grundlæggende er vi glade for den opmærksomhed og den store interesse der er for vores sport. Vi både lever af, og har det godt med at være en del af en underholdningsbranche, hvor vi underholdes af at hylde vinderne og skose taberne.

Sådan er det, og sådan skal det være.

Presset stiger med forventninger

Ovenpå sølvmedaljerne ved VM, har vi selv været en drivkraft i at skrue forventningerne op til dette EM. Igen en hel naturlig mekanisme. Alt andet ville være en ynk. Defensive meldinger om vores muligheder fra spillere og ledere, ville ikke have været troværdige. Egentlig tror jeg ikke så meget på at målsætninger betyder voldsomt meget i fht at motivere og inspirere spillere på dette niveau. De er helt naturligt topmotiveret til et Europamesterskab. Men i vores 3 første kampe er det tydeligt at selvtilliden er sivet ud af holdet og hver enkelt spiller. Det sprudlende angrebsspil og de mange mål er udeblevet, og i løbet af de første 3 kampe er troen på egne og holdkammeraternes evner desværre sivet ud af holdet. Væk er beslutsomheden og sikkerheden i aktionerne foran mål, og så er vi ikke et hak bedre end de nationer vi konkurrerer mod.

Forventningerne er ikke blevet vekslet til toppræstationer på banen, eller sagt på en anden måde - vi har haft svært ved at håndtere de store forventninger vi havde til vores muligheder ved dette mesterskab.

I aften har vinderen igen ret.

Nu er det hele heldigvis ikke slut endnu. Mellemrunden er kun lige begyndt, og I aften venter Makedonien. Mon ikke vi med de seneste par nederlag in mente, har fået sænket forventningerne så tilpas meget, at spillerne får lettere ved at slippe håndbremsen og genfinde det direkte og underholdende spil? Det tror jeg nok.

Det kunne være rart med en aften, hvor vi både vandt og fik ret.

Venlig hilsen

Peter Bredsdorff-Larsen

Peter Bredsdorff-Larsen | CVR: 29085048 | Skovagervej 16 B, 8240 Riskov - Danmark | Tlf.: 40 834733