Semifinale: Vi har en plan

Skrevet af Peter Bredsdorff-Larsen
2012-01-27 12:00

Assistenttræner Peter Bredsdorff-Larsen giver en eksklusiv analyse af dagens semifinale mod Spanien.

Det er lige præcis et år siden, at vi sidst spillede en semifinale ved et stort mesterskab. Dengang var det også mod Spanien, hvor vi efter en lige første halvleg trak fra, og uden den helt store dramatik kvalificerede os til VM finalen mod Frankrig.

Så man kunne jo få den tanke at det nærmest er en selvfølgelighed at Danmark lidt senere i dag spiller semifinale.

Men sådan er det langt fra, og alle os som har fulgt godt med under dette mesterskab, er helt med på at vores vej til semifinalen, har været snørklet og med solide bump undervejs. Mildt sagt.

Konkurrencen er knivskarp og en stribe andre nationer havde også ved dette mesterskab helt berettigede intentioner om at skulle spille med om medaljer.

”Grib dagen”

Vi glæder os over, at det igen er lykkedes, men er også meget bevidste om, at det gælder om at gribe muligheden for at komme i endnu en EM finale. Ingen ved hvornår, og om der er en næste gang.

Og for nogle af spillerne kan det være sidste mulighed for at blive Europamester.

Finalen ligger lige til højrebenet

I teorilokalet er der ingen tvivl. Det er tredje gang inden for det seneste år, at vi møder spanierne, og ned til mindste detalje kender vi spaniernes koncept, og måde at spille håndbold på. Desuden har vi et indgående kendskab til hver enkelt spiller – ikke mindst deres profiler.

Vi lykkedes med rigtig mange taktiske ting, da vi mødte dem ved VM i Sverige, og en række af disse udfordringer er de samme lidt senere i dag.

Stregspilleren Aguinanagalde, brødrene Enterrios, playmakerne Cannelas og Sarmiento, og ikke mindst de to højrebacks Magueda og Gourbindo, har vi en plan for at holde i kort snor.

På dette niveau vil omtalte topspillere, stadig levere solide indsatser og scoringer, men vores mål er at ingen af dem lykkedes med at blive profiler i dagens semifinale. De skal under og efter kampen have fornemmelsen af, at de elementer i spillet, som de almindeligvis har succes med, blev ekstremt svært i dag. Så er vi godt på vej.

Spændende om vi som hold kan veksle vores viden til praktik på allerhøjeste niveau. For selvom spillerne er godt forberedte, møder vi nogle af verdens bedste spillere, der er vant til at præstere under stort pres – også når modstanderen forsøger at stikke en kæp i det taktiske hjul.

To håndboldkulturer der mødes

Det bliver en fantastisk semifinale mellem to helt forskellige opfattelser af vores elskede spil.

Spanierne spiller individuelt med base i et koncept, hvor rigtige mange situationer på banen skal afgøres 2 mod 2 eller 1 mod 1.

Det er retningen for den måde de spiller angreb, men også i forsvaret, hvor de er meget fleksible og inden for samme sekvens sagtens kan finde på at udfordre i forskellige forsvarsvariationer.

Helt fra barns ben er spanierne trænet i at løse spillet individuelt. De kommer fra en passioneret kultur, hvor de elsker duellen, og hvor 1 mod 1 situationer overalt på banen skal vindes med engagement og intensitet.

Det er særligt udfordrende for et dansk hold, hvor spillerne er opdraget med en kollektiv spillestil, hvor en stor del af spillet i begge ender af banen har afsæt i kollektive aftaler og løsninger.

Heldigvis er de danske spillere vant til at spille med og mod spanierne. Gennem mange kampe for både klubhold og landshold, har de stor erfaring med at spille mod spanierne.

Finalen lurer om hjørnet

Sejren fra VM er i frisk erindring, og alle glæder sig til at krydse klinger med spanierne.

Landin starter på mål, og med ham på toppen bag et taktisk klogt og konsekvent dansk forsvar, siger mavefornemmelsen, at vi på søndag vender tilbage til Belgrade Arena... som deltager i finalen.

Mange hilsner

Peter Bredsdorff-Larsen

Peter Bredsdorff-Larsen | CVR: 29085048 | Skovagervej 16 B, 8240 Riskov - Danmark | Tlf.: 40 834733