Vi vinder guld

Skrevet af Peter Bredsdorff-Larsen
2012-01-29 12:00

Peter Bredsdorff-Larsen ser danskerne som favoritter i EM-finalen.

Hvis eftermiddagens finale mellem Serbien og Danmark skulle spilles i en hvilken som helst idrætshal et sted i Danmark, ville jeg ikke tøve et sekund med at udpege Danmark som favoritter til at vinde EM.

Selvom respekten for vores finalemodstander naturligvis er stor, har denne turnering efterladt det indtryk, at vi på en række parametre, er på minimum niveau eller lige en tand bedre kørende end serberne.

Hvad kan serberne egentlig?

Serbernes forsvar har under hele dette mesterskab været outstanding. Med målmand Stanic som stabil ankermand, har alle modstandere skulle gøre sig umage for at score mere end 20 mål. Et uhørt lavt antal mål i international herrehåndbold, og et perfekt udgangspunkt for at vinde kampene.

I den anden ende af banen, har særligt Ilic været giftig. I alle kampe har storskytten fra Kiel, været en afgørende spiller i begge ender af banen, således også i den indledende kamp mod Danmark, hvor han blev topscorer med 8 mål.

På den anden back huserer Vujin, og han spiller altid en væsentlig rolle, når det lykkedes for Serbien. Spilstyreren Cutura designer serbernes angrebsspil, som bestemt er til at forudse, men som spilles med stor fysik og med en timing, der kan være vanskelig at modstå. Generelt har serberne dog haft svært ved at lave mange mål, og deres succes er i stor stil baseret på deres defensiv.

Hvad gør danskerne til favoritter?

Vi spillede faktisk en ganske god kamp, da vi i den indledende runde tabte med 24-22. Langt hen i anden halvleg havde vi godt styr på kampen, og kun vores manglende evne til at score på vores chancer, gjorde at vi i den sidste del af kampen måtte overgive os. Vi tror på at vi kan spille bedre i dag.

Den danske trup har større bredde og langt flere spillere har ydet større eller mindre bidrag undervejs. Vi bør være mindre slidt end serberne. Bo Spellerberg var eksempelvis ikke med sidst, og han vil kunne overraske serberne.

Den danske defensiv inkl. målmand Landin, er blevet skarpere henover turneringen, og i semifinalen mod Spanien ramte vi et absolut topniveau. Det får vi brug for mere af i eftermiddag.

Beograd syder

Selvom jeg føler mig overbevist om, at vi rent håndboldmæssigt kan matche og vinde over serberne, er der selvfølgelig lige den detalje, at finalen skal spilles i Beograd – i heksekedlen Belgrade Arena. Helt afgørende bliver det selvfølgelig om vi evner at abstrahere fra det enorme pres som ca. 20.000 fanatiske tilskuere vil lægge på de danske spillere.

Jeg skulle hilse og sige, at de lokale tilskuere ikke er af den slags som nøjes med at klappe pænt i hænderne ved scoringer, eller som nøjes med at buhe lidt af dommeren, hvis han kikser en kendelse til hjemmeholdet.

De går til den, og går all-in for at hjælpe deres helte. Pibekoncerterne er voldsomme, og man kan droppe at høre nationalmelodien, ligesom det bliver håbløst at udveksle et par ord med sidemanden.

Men for de bedste spillere er disse ekstreme forhold med til at stimulere og motivere. De evner at lukke alt ude, og bruger den fantastiske stemning til at spille et brag af en kamp.

Serbien er finaledebutanter

Under lignende betingelser, lykkedes det for tre år siden Frankrig at vinde VM finalen over Kroatien i Zagreb. Det kan lade sig gøre. Og mon ikke også et par af de serbiske spillere lige nu knokler med at få spændingsniveauet på plads. Nervøsiteten kommer snigende, og forventningerne er store – måske for store.

Hele den sportsglade nation, og ikke mindst tilskuerne forventer, at det serbiske hold vinder over Danmark.

Det pres kan blive en klods om benet på de serbiske spillere, som trods alt aldrig før har prøvet at spille en finale om et stort mesterskab.

Sidst Danmark blev europamester var i Norge i 2008 med en finalesejr over Kroatien, og mon ikke Danmark først på aftenen igen kan lade sig hylde som europamester.

Mange hilsner

Peter Bredsdorff-Larsen

Peter Bredsdorff-Larsen | CVR: 29085048 | Skovagervej 16 B, 8240 Riskov - Danmark | Tlf.: 40 834733